Financieel

Op het dak van ’t Rondeel liggen nog geen zonnepanelen. Daar willen we graag wat aan doen. De overheid heeft een subsidieregeling, Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking of SCE, waarmee lokale bewoners gezamenlijk een hernieuwbaar energieproject kunnen starten. Hierdoor profiteert de lokale bevolking van lokale zon- of windenergieprojecten.

De volledige voorwaarden van de SCE staan op de website van Rijksdienst van Ondernemend Nederland. Voor ‘t Zondeel willen we 242 zonnepanelen plaatsen. Hiervoor zijn minimaal 22 deelnemers nodig.

Kosten

Als je deelneemt betaal je vooraf de kosten van ‘jouw’ zonnepanelen inclusief installatie e.d. Die kosten zijn €330,- per paneel. Ter vergelijk: een zonnepaneel op je eigen dak kost momenteel 650 tot 800 euro. Het is een stuk goedkoper om honderden panelen op 1 groot dak te leggen met 1 aansluiting, dan 27 keer een tiental panelen op 27 verschillende woningen. In het bedrag per paneel zitten alle kosten: voor het regelen, organiseren, inkopen, plaatsen, verzekering, onderhoud enz. Het enige dat je verder nog moet doen is lid worden van de coöperatie voor €12,50 per jaar (ongeacht het aantal panelen waar je voor meedoet).

Een definitieve kostenberekening maken we als er voldoende interesse is om het dak voor elkaar te krijgen. Daarna ontvang je de definitieve prijsopgave en beslis je of je meedoet en zo ja, met hoeveel panelen. Neem je deel, dan word je lid van de coöperatie die de panelen legt, onderhoudt en de administratie regelt. De leden van de coöperatie zijn gezamenlijk eigenaar van de coöperatie en nemen gezamenlijk beslissingen.

Subsidie

De SCE subsidie van het Rijk garandeert grofweg gedurende 15 jaar een minimum verkoopprijs voor het aantal kilowattuur die de zonnepanelen opleveren: €0,14 per kWh. Dat werkt als volgt: Verkoopt de coöperatie in een jaar de stroom gemiddeld voor minder dan de garantieprijs, dan vult het Rijk dat aan tot de garantieprijs. Verkoopt de coöperatie haar stroom in een bepaald jaar voor méér dan de garantieprijs, dan krijgt de coöperatie geen subsidie. Voor projecten die bij het Rijk zijn aangemeld voor 1 november 2023, is de garantieprijs €0,14 per kWh, voor een periode van 15 jaar (tot in 2038). Na aftrek van kosten voor onderhoud, verzekering, organisatie, etc., blijft er dan ongeveer €12,5 cent per kWh over. Maar de opbrengst per kWh kan dus wel hoger zijn. Er is een ondergrens: De subsidie vult niet verder aan dan tot een marktprijs van €0,048. Bij die marktprijs is de subsidie €0,092. Daalt de marktprijs nog verder dan €0,048, dan blijft de subsidie €0,092.

De details van de subsidieregeling vind je op de website van de overheid.

Een voorbeeld van het verwachte rendement bij één participatie:

Eén participatie€330
Vermogen per paneel (wattpiek)410 Wp
Verwachte gemiddelde opbrengst per paneel
(afhankelijk van weer en rendement panelen)
337 kWh
Verwachte opbrengst door verkoop stroom*€ 47,18
Gemiddelde beheerskosten/jaar€ 12,59
Gemiddelde opbrengst per jaar€ 34,59
Terugverdientijd9,4 jaar
* De voorzichtige aanname is dat de opbrengst van de elektriciteit en de subsidie samen € 0,14 per kWh zijn. Als de stroom meer dan € 0,14 oplevert, is de opbrengst hoger.

Deelnemen

We willen graag iedereen een kans geven om mee te doen; over de wijze van verdelen van de beschikbare panelen besluiten we met elkaar. Zo kunnen we bijvoorbeeld beginnen met het toewijzen van één paneel per deelnemer, net zo lang totdat ze op zijn. Je bepaalt zelf wanneer jij aan je maximum bent.

Wil je wel meedoen, maar heb je geen geld voor een of wat meer panelen? We willen gaan uitzoeken wat de mogelijkheden zijn om ook mee te doen zonder direct geld in te hoeven leggen. Meld je dan aan voor een ‘Paneel op afbetaling’.

Ondertekenen van het interesseformulier verplicht je tot niets. Je hebt pas een bindende afspraak als je (later) de deelname-overeenkomst hebt ondertekend.

Hoe kan ik mij aanmelden?

De inschrijving is voltooid. Aanmelden is niet meer mogelijk.

Je kan ook e-mailen via info@zondeelwoudrichem.nl
of bellen op 06 – 4617 8874.