Veelgestelde vragen

Wat is ‘t Rondeel?
‘t Rondeel is een sport- en cultuurcentrum, in eigendom van de gemeente Altena, gelegen aan Het Rond 2, 4285 DE in Woudrichem.

Hoeveel panelen kunnen er geplaatst worden?
Op dit moment kunnen er 242 panelen geplaatst worden. Op het dak is ruimte voor ongeveer 600 panelen, maar door netcongestie (de netbeheerder kan op dit moment geen grotere aansluiting leveren) kunnen die nu niet geplaatst worden.

Kan ik ook meedoen als ik al zonnepanelen op mijn eigen dak heb?
Ja.

Enkele media berichten dat je met zonnepanelen meer gaat betalen aan je energiemaatschappij. Geldt dit ook voor dit project?
Nee. Die berichten gaan over zonnepanelen op je eigen dak. Voor ‘t Zondeel geldt een andere subsidieregeling die tot 2038 een minimumprijs garandeert.

De stroom van ‘t Zondeel wordt verkocht aan “om | nieuwe energie”, moet ik daar dan ook naar overstappen?
Nee. Je kan thuis stroom kopen bij elke energiemaatschappij.

Zijn de zonnepanelen die ik koop van mij?
Ja je bent eigenaar van een x aantal zonnepanelen op het dak. Natuurlijk wel zonder dat je kunt aanwijzen welke daar precies van jou zijn.

Is mijn deelname overdraagbaar?
Ja. Je kan je deelname overdragen of verkopen aan iemand anders. Bij overdracht moet het bestuur wel instemmen met de nieuwe deelnemer en alle relevante gegevens van de nieuwe eigenaar ontvangen. De deelname kan wel alleen worden overgedragen aan mensen die wonen in de postcodegebieden 4201, 4207, 4285, 5307, 4254, 4288, 4286, 4213 of 4284.

Wat gebeurt er als ik ga verhuizen of overlijd?
Als je gaat verhuizen kan je de zonnepanelen gewoon behouden. Je krijgt nog steeds elk jaar de opbrengst uitgekeerd. Alleen bij de start, als je lid wordt, moet je binnen de postcoderoos van Woudrichem wonen. Bij overlijden geldt dat het lidmaatschap overgaat naar de erfgenamen. Die hoeven niet in de postcoderoos te wonen.

Wat is financieel voordeliger: zonnepanelen op mijn eigen woning of op ‘t Rondeel?
Zonnepanelen op eigen woning leggen is financieel voordelig wegens de salderingsregeling en omdat je geen belasting betaalt over zelf opgewekte stroom. De salderingsregeling wordt na 2025 wel afgebouwd.

Voordeel van een energieproject als ‘t Zondeel, zijn de opstartkosten die je samen deelt. 242 zonnepanelen leggen op 1 groot dak met 1 netwerkaansluiting kost een stuk minder dan 12 panelen op 22 verschillende woningen. Verder garandeert de overheid met de SCE subsidie een minimum opbrengst per kWh. En de investeringskosten per zonnepaneel zijn stuk lager, omdat het eenvoudiger is om 1 groot dak met 1 netaansluiting in één keer vol te leggen ten opzichte van 22 aparte woningen, die allemaal anders zijn.

Is er een garantie voor de opbrengst van de zonnepanelen op langere termijn?
De fabrikant Autarco geeft de volgende garantie voor de energieproductie:

  • 0-10 jaar: minimaal 90% van het oorspronkelijke piekvermogen
  • 10-25 jaar: minimaal 83% van het oorspronkelijke piekvermogen

Piekvermogen geeft aan hoeveel stroom een zonnepaneel maximaal kan opwekken onder de beste omstandigheden. In Nederland brengt 1 Wattpiek (Wp) gemiddeld ongeveer 0,88 kWh per jaar op.

Welke garantie geeft de installateur voor de PV-installatie?

  • 2 jaar op de aangeboden technische installatie. Bij het afsluiten van een onderhoudscontract wordt dit verlengd naar 5 jaar.
  • 5 jaar voor de omvormer(s)
  • 12 jaar voor de panelen
  • 10 jaar voor de onderconstructie

Meer info
De website van hier.nu en rvo.nl hebben meer info over SCE projecten.